Články

 Zpět na seznam článků 

Šípky a C-vitamín

Zdálo by se , že v zimě už v přírodě nenajdeme nic, co by výrazně podpořilo naše zdraví. Jsou tady ale šípky, které jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Náš mistr Janča říkával, že správný šípkový čaj vznikne, až když se šípky vaří půl hodiny. Takže základem je tepelná úprava. Tenkrát nás ani nenapadlo, že tepelná úprava může nastat i směrem opačným, do mínusu. Na tuhle myšlenku nás přivedli ptáci. Jednou, na procházce, jsme si všimli, že pod některými stromy je na sněhu rozseto spoustu červených flíčků a teček. Tento materiál však vůbec k těmto stromům nepatřil, protože již byly bez listů a samozřejmě i jakýchkoliv plodů. Někdo to tam tedy musel přinést. Při pozorném studiu tohoto materiálu jsme zjistili, že to jsou ostatky z šípků. Museli je na těch stromech baštit ptáci.
Keř šípku
A pak jsme si řekli, že když to dělá dobře ptáků, tak to zkusíme taky. Šípky, které ještě neprošli mrazem jsou tvrdé a nepoužitelné. Avšak ty, které už vyštípal pořádný mráz jsou měkké. Papkají se tak, že si dáme do pusy jednu, dvě a prostě je vysajeme. Kůstky pak vyplivneme, jako ty ptáci ven.

Domníváme se, že 3 - 5 x do týdne 9 plodů docela zabezpečí potřebu C vitamínu a určitě i jiných pro zdraví potřebných látek.

Pokud při cestě za šípkami vyvenčíme i svá chodidla, udělali jsme pro své zdraví maximum.

Bosé nohy


Přidáno: 16. 12. 2007 11:01


Komentáře k článku     

Od: Alena | www | 18. 04. 2009 10:05
Souhlasím se Zdenou,po vyvaøení ten èaj nemå vÚni,ale po vyluhovåní ve studenÊ vodÏ, i dvakråt, båjeènÏ chutnå i voní.Potom pouze výluh doleji horkou vodu.Jinak dÏlåm i výbornou letní limonådu z bylinek,zåklad je voda ,celý citron a trochu cukru nebo listy stÊvie,pøidåm måtu nebo meduòku èi dobromysl,mateøídouťku,tymiån ,rozmixuji,pøecedím a je to výbornÊ.

Od: Zdena | www | 17. 12. 2007 20:54
To je pro mne novinka, Şe se ťípky mají vaøit nÏkolik hodin! Èetla jsem, Şe varem ťípky pråvÏ ztråcejí cenný vit.C. I kdyŞ v herbåøi J.Janèa a J.A.Zentrich uvådÏjí vaøit potluèenÊ ťípky asi 10 minut, jå pøipravuji ťípkový èaj podle starÊho receptu (påter Ferda). PotluèenÊ ťípky namoèit veèer do hrnku se studenou vodou, nechat do råna louŞit a råno scedit pøes plåtÊnko, èåst silnÊho extraktu nalít do ťålku a dolít na teplotu pití vøelou vodou z konvice . Takto se uchovå nejvíce vit.C a neznièí se varem. Jeho chu? je vynikající! K velkÊ ztråtÏ vit.C jiŞ dochåzí pøi suťení a tak bude asi nejlepťí, kdyŞ ty ťípky pøemrzlÊ (èerstvÊ) z pøírody pøímo upravíme podle receptu za studena :-)


Přidání nového komentáře
Jméno:
E-Mail:
www:
Komentář:
Prosím napište číslicí toto číslo "devět": *
(ochrana proti spamu)
Zobraz nápovědu


Home | Design & Code julius.pataky.cz | A | Nahoru
TOPlist