Články

 Zpět na seznam článků 

Šípky a C-vitamín

Zdálo by se , že v zimě už v přírodě nenajdeme nic, co by výrazně podpořilo naše zdraví. Jsou tady ale šípky, které jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Náš mistr Janča říkával, že správný šípkový čaj vznikne, až když se šípky vaří půl hodiny. Takže základem je tepelná úprava. Tenkrát nás ani nenapadlo, že tepelná úprava může nastat i směrem opačným, do mínusu. Na tuhle myšlenku nás přivedli ptáci. Jednou, na procházce, jsme si všimli, že pod některými stromy je na sněhu rozseto spoustu červených flíčků a teček. Tento materiál však vůbec k těmto stromům nepatřil, protože již byly bez listů a samozřejmě i jakýchkoliv plodů. Někdo to tam tedy musel přinést. Při pozorném studiu tohoto materiálu jsme zjistili, že to jsou ostatky z šípků. Museli je na těch stromech baštit ptáci.
Keř šípku
A pak jsme si řekli, že když to dělá dobře ptáků, tak to zkusíme taky. Šípky, které ještě neprošli mrazem jsou tvrdé a nepoužitelné. Avšak ty, které už vyštípal pořádný mráz jsou měkké. Papkají se tak, že si dáme do pusy jednu, dvě a prostě je vysajeme. Kůstky pak vyplivneme, jako ty ptáci ven.

Domníváme se, že 3 - 5 x do týdne 9 plodů docela zabezpečí potřebu C vitamínu a určitě i jiných pro zdraví potřebných látek.

Pokud při cestě za šípkami vyvenčíme i svá chodidla, udělali jsme pro své zdraví maximum.

Bosé nohy


Přidáno: 16. 12. 2007 11:01


Komentáře k článku     

Od: Alena | www | 18. 04. 2009 10:05
Souhlasím se Zdenou,po vyvaření ten čaj nemá vůni,ale po vyluhování ve studené vodě, i dvakrát, báječně chutná i voní.Potom pouze výluh doleji horkou vodu.Jinak dělám i výbornou letní limonádu z bylinek,základ je voda ,celý citron a trochu cukru nebo listy stévie,přidám mátu nebo meduňku či dobromysl,mateřídoušku,tymián ,rozmixuji,přecedím a je to výborné.

Od: Zdena | www | 17. 12. 2007 20:54
To je pro mne novinka, že se šípky mají vařit několik hodin! Četla jsem, že varem šípky právě ztrácejí cenný vit.C. I když v herbáři J.Janča a J.A.Zentrich uvádějí vařit potlučené šípky asi 10 minut, já připravuji šípkový čaj podle starého receptu (páter Ferda). Potlučené šípky namočit večer do hrnku se studenou vodou, nechat do rána loužit a ráno scedit přes pláténko, část silného extraktu nalít do šálku a dolít na teplotu pití vřelou vodou z konvice . Takto se uchová nejvíce vit.C a nezničí se varem. Jeho chu? je vynikající! K velké ztrátě vit.C již dochází při sušení a tak bude asi nejlepší, když ty šípky přemrzlé (čerstvé) z přírody přímo upravíme podle receptu za studena :-)


Přidání nového komentáře
Jméno:
E-Mail:
www:
Komentář:
Prosím napište číslicí toto číslo "jedna": *
(ochrana proti spamu)
Zobraz nápovědu


Home | Design & Code julius.pataky.cz | A | Nahoru
TOPlist